Monthly Archives: December 2014

Local Community Pub Re-Opens

Tuesday, December 23rd, 2014

Chester Pub cropped

PCMS Design has recently been involved in an interesting pub-based project in the Iffley Fields area of Oxford. The Chester is an old Edwardian building with lots of character and period detail, situated on a corner in terraced residential streets. The pub closed in the summer of 2012, but an enterprising developer took on the site, simultaneously gaining planning permission to renovate and extend the pub and also to construct a pair of semi-detached houses in the car park.

Following extensive refurbishment work and also the demolition of the old kitchen and its reconstruction on a different footprint, the pub has now re-opened. Our role was to discharge a number of planning conditions, procure suitable local builders and also to provide project management and CDM services during the renovation. The build involved a collaborative effort between the developer, builder, pub tenant and ourselves.

The new tenants have an innovative approach to running the pub, which provides a meeting place for the local community during the day, incorporating a café and corner shop stocking local produce. Then in the evenings and at weekends, The Chester transforms into a pub serving a lively and eclectic menu and real ales. The interiors are modern and welcoming.

We wish the new owner and tenants every success for the future.

Chester Arms Bar Cropped

Planning Consent Granted for Thatched Cottage

Thursday, December 4th, 2014

DSC09824 CroppedA Buckinghamshire family was delighted recently to be granted planning consent for extension works to their picturesque thatched home.

Cherry Tree Cottage is a charming house with lots of character. The property has been extended substantially over the years, and the thatched roofs have been maintained across the whole property. Eyebrow dormers over some of the first floor windows add to the quirky and distinctive appearance.

The family’s aspirations included the creation of a porch entrance and boot room and also a total refurbishment and enlargement of their kitchen. Our challenge was to design an extension that not only delivered the desired space on the inside, but also blended harmoniously with the rear gables on the outside. Rather than just enlarging the kitchen, we recommended a two-storey rear extension which would also allow for a bigger bedroom on the first floor. In this way, the appearance of the rear elevation would be enhanced, and not spoiled by a single storey flat roof extension.

A modest single storey side extension was also designed to provide space for the new entrance and boot room.

Following the successful application for planning permission, the family are now very pleased to be able to get on with their improvement project: “We knew what improvements we wanted but were not sure how to achieve them. PCMS Design listened carefully to our plans, and suggested some realistic and workable ideas for extending our home. The application for planning permission went very smoothly and we are looking forward to getting the build underway.”