Category Archives: Annexe

Permission Granted for Barn Conversion

Friday, September 14th, 2018

Planning permission has just been granted by Central Bedfordshire Council for the conversion of a modern storage barn into a residential annexe.

Built around 9 years ago, the barn had up until recently been used as a stable and tractor store. The homeowner approached us requesting advice on making a conversion in order to provide safe and secure ancillary accommodation for an elderly relative.

Our design incorporates a split level living room, separate dining area and kitchen, a double bedroom and bathroom. A mezzanine gallery area will be created above the living room for storage. Additional roof lights and bi-fold doors will bring natural light flooding in. However, other architectural alterations to the exterior of the building have been kept to a minimum to maintain the rustic character of the building in the rural setting. A small patio and garden area will also be incorporated.

Planning Permission Secured for Village Dwelling

Tuesday, June 26th, 2018

Residents in a village not far from our office have recently secured planning permission from South Oxfordshire District Council for a series of improvements to their home. This is an interesting example of how a series of proposals can be conveniently rolled up into one planning application.

Consented changes include a partial conversion of the integral garage to create a new utility space, a series of alterations to the walls and doors within the ground floor of the house to open up the space, and lastly conversion of an annexe outbuilding into guest accommodation. 3-D visualisations helped the homeowners to realise the potential for each of the interior spaces.

It’s not always appreciated that a series of desired home improvements can be combined together into one application, but there are advantages as this can save on planning fees and administration time. Homeowners usually have up to three years to start on the construction works, but providing some elements have already been completed they can decide to carry out the remainder at a later stage.

In the case of this village project, it is hoped that works can begin on each of the elements later this year.