Category Archives: Buckinghamshire

Home Transformed

Tuesday, May 16th, 2017

Blue Hills Resi Extension May-17 PICS AFTER_001 A property in Buckinghamshire has been transformed recently by conversion from an uninspiring dormer bungalow into an impressive spacious family home.

Our clients contacted us after purchasing a house in a good village location, but in need of substantial improvement and refurbishment. The house had already been extended at the back, so instead of extending outwards we recommended raising the roof by one metre; our design allowed the awkward rooms in the roof space to be brought back into use as light and spacious bedrooms, with the added feature of an attractive landing and oak staircase.

By designing this modest upwards extension, we minimised the impact on neighbouring properties, and avoided the need to ‘nibble’ into the garden or drive.

The property has been reconfigured downstairs too; there are new bathrooms throughout, a refitted kitchen / breakfast room, separate utility room and study, and the exterior has a more modern sleek look with rendered walls and aluminium windows. Everyone is delighted with the transformation.

Blue Hills Resi Extension May-17 BEFORE image_001

Planning Granted for Three Local Projects

Wednesday, March 15th, 2017

March Residential Projects Photo - Chearsley Rd & PotashAylesbury Vale District Council recently granted planning permission for three of our residential projects in the space of a week.

Two of our clients live next door to each other in a pair of semi-detached dwellings. We advised that it can sometimes be easier to apply for permission to carry out construction works together. In this case, permission was given for both to construct a two storey rear extension to their homes, larger than they could have achieved independently. There should be cost savings available if both appoint the same builders to carry out the extension works simultaneously.

Our third residential client located near our office in Haddenham would like to build a modest single storey rear extension and also convert their garage with a view to creating a larger kitchen / breakfast room. Planning permission was granted 10 days ahead of the deadline, and everyone is very pleased to have received consent so quickly.

New Barn Ready for Use

Wednesday, January 4th, 2017

img_4631-cropped-resizedA residential client recently sought help with construction of a new barn at their home in the heart of the Chilterns. There were already a couple of old timber shed structures in the paddock, but the aspiration was for a new attractive building that could not only act as a stable but also provide storage for garden machinery.

Because the property is within the Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty planning consent was required. We were pleased to secure planning permission for the barn design, and we then went on to project manage the build for our client. The building is future-proof, meaning that methods of construction could allow the structure to be put to alternative uses if so desired in the future.

The result is an attractive new barn / stable block in a style sympathetic to the local Chilterns setting. Our client is delighted: “This is the second construction project that PCMS Design has designed and managed for us, and we are very pleased with the result.”

Planning Success for Front Extension

Thursday, November 3rd, 2016

dsc02474Our residential clients in the Buckinghamshire village of Walter’s Ash were delighted this week to hear that planning permission has been granted by Wycombe District Council for a two storey front extension to their home.

The homeowners were keen to gain more space upstairs for a larger master bedroom and new en suite bathroom, and also to reconfigure the downstairs spaces, including a desire for a larger entrance allowing improved circulation for their growing family. We suggested that the floorspace already occupied by a front porch could be better utilised, and that a two storey extension coupled with a modest amount of internal alteration, would allow the family’s aspirations to be met.

In parallel with the planning application, we provided technical details to Thames Water to secure a ‘Build Over / Build Near Agreement’.

Our designs have now received planning permission, and our clients hope to start work on the extension as soon as possible.

Planning Permission for Improvements at Oakley Primary School

Friday, September 30th, 2016

model-overview-final-aug-planningAylesbury Vale District Council has this week granted planning permission for one of our Buckinghamshire educational clients. We applied on behalf of Oakley Primary School for consent to create a more presentable and secure main entrance for staff, pupils and visitors, improve the internal layout of the school office, and construct a new head teacher’s room.

Part of the scheme receiving consent at the same time includes external improvements to create a new footpath entrance for children and parents, and also to extend the staff car park.

PCMS Design hopes to move swiftly on to the technical specification, ahead of procuring suitable building firms on behalf of the school to carry out the construction works.

Residential Extension Gets the Green Light

Thursday, September 22nd, 2016

417-cropped-drawing-of-rear-elevationWe are very pleased that Aylesbury Vale District Council has granted planning permission for a rear extension to a dwelling in a Buckinghamshire village particularly as the consent was received early, 10 days before the determination deadline.

Our client has an aspiration to improve the staircase in his home because it has a difficult and narrow turn making access to the first floor problematic. Unfortunately there is little scope to change the staircase without building outwards slightly, due to the orientation of the stairs and lack of internal space. Our solution was to design a modest rear extension with internal structural alterations in order to provide a staircase with a single run. The opportunity will be taken to improve the appearance of the rear elevation at the same time.

Prior to construction taking place, we are assisting our client to obtain consent from Thames Water for a Minor Diversion agreement so they can re-route a drain in the back garden. Work now begins on the construction drawings and specification of works, so that builders can quote for the project.

New Classrooms for Biggleswade Academy

Friday, September 16th, 2016

biggleswade-academy-exterior-2Our project to deliver a new 3-classroom block at Biggleswade Academy in Bedfordshire has completed on time and within budget, opening last week for the start of the new school year.
Everyone involved has received praise for the transformation of this part of the school site, which formally housed a disused outdoor swimming pool and a modular unit. We have seen this project through from inception to completion; our involvement began at feasibility stage, when we produced concept designs for a free-standing building, and progressed through planning, tendering of a construction firm and contract administration. The principal contractor was Neville Special Projects of Luton.

The new building features a zinc-covered barrel shaped roof and off-white rendered walls. The interiors are bright and colourful, with acoustic wall and ceiling panels adding visual interest whilst helping to absorb excess noise. There are specialist facilities for the children too, including a changing/shower room with floor hoist. Each classroom has been provided with its own separate entrance, and outside there are play areas with Perspex canopies and a pencil fence in primary colours.

Deputy Principal Shelley Flynn said: “Our project had tight timescales in order to be ready for pupils and their teachers this September. PCMS Design were invaluable in managing the project process which, along with their superb design skills, has delivered a great building. The Academy now has a modern, well-designed classroom block that everyone is proud of.”

biggleswade-academy-interior-1

House Transformation

Thursday, August 18th, 2016

IMG_4239 cropped for websiteGood progress has been made this summer on a residential construction project in the Buckinghamshire village of Haddenham – just down the road from our office.

Our clients had aspirations to change the internal living spaces of their home, and also felt that the style of the house was dated. They asked for our advice and suggestions for making wholescale improvements. After some concept work, we were able to suggest raising the roof by one metre to create a spacious first floor to accommodate three new double bedrooms. Dormer windows help to provide natural light to the upper storey. The ground floor will also be transformed with wide bi-fold doors in the rear elevation, and a large kitchen/dining room to the front.

The build, which has been undertaken by local construction firm Eclipse Building Contracts Ltd, is now well over half way and the impression of a spacious dwelling with a more modern appearance is already evident.

Home Extension Given the Green Light by AVDC

Tuesday, August 16th, 2016
IMG_7160

Existing rear elevation

 

One of our local Buckinghamshire clients was very pleased last week to have planning permission granted by Aylesbury Vale District Council for a new rear extension to his home.
The proposal includes the demolition of an existing conservatory, and its replacement with a single storey 44m2 permanent build extension; this will enable the internal living spaces to be modestly reconfigured, and allow extra space for a family room.

Our design includes red rustic brick elevations and a pitched roof to match the existing house, and glazed bi-fold doors to allow easy access to the garden.

Our client has asked us to move quickly on to the next stage which is to prepare drawings for construction together with a specification of works, so that local builders can prepare an estimate. We look forward to assisting in this process, and to seeing the extension take shape.

412 Cropped Rear Elevation Drawing_001

Proposed rear extension

Householder Planning Permission Secured

Friday, April 15th, 2016

Option 1A front sketch image Cropped for D&AWe are very pleased to have secured Householder Planning Permission from Aylesbury Vale District Council for extensive alterations to a bungalow. Based in the rural hamlet of Easington, the dwelling sits in a prominent position with stunning views over the Vale of Aylesbury.

Our client had aspirations to substantially improve the internal spaces, and in particular to add a first floor to the dwelling. This will create space for 3 bedrooms, an en-suite and a family bathroom, and allow the ground floor to be reconfigured to create larger and more practical rooms and living spaces. Some of the internal walls will be removed to create a large lounge / hallway area with a new set of stairs leading up to the first floor.

Plans also detail a substantial revamp of the external appearance to include a pale rendered finish on the central section and two timber clad ‘wings’. New dormer windows enhance the attractive design.

It is hoped that construction work on the project will start shortly.