Category Archives: design

Permission Granted for Extension in Green Belt

Wednesday, June 7th, 2017

SODC logo pngA family in a village to the east of Oxford was extremely pleased this week to receive planning consent from South Oxfordshire District Council for a two storey side extension to their home. Because the house is situated within the Oxford Green Belt, a convincing case had to be made that the scheme complied with current planning policy for development with the Green Belt.

SODC Green Belt planning policy states that an extension should be no greater than 40% of the volume of the original dwelling. As the premises had already been extended to the rear, our design brought the total volume added since first construction to 65%. This is outwith planning policy, and our argument centred on how much the dwelling could potentially be extended using permitted development rights alone. Our convincing explanation, along with a sympathetic design, was accepted by planners.

Once extended, the house will have a new master bedroom and en suite bathroom upstairs and the added benefit of a shower room and utility on the ground floor, creating a more spacious and attractive family home.

Planning Granted for Three Local Projects

Wednesday, March 15th, 2017

March Residential Projects Photo - Chearsley Rd & PotashAylesbury Vale District Council recently granted planning permission for three of our residential projects in the space of a week.

Two of our clients live next door to each other in a pair of semi-detached dwellings. We advised that it can sometimes be easier to apply for permission to carry out construction works together. In this case, permission was given for both to construct a two storey rear extension to their homes, larger than they could have achieved independently. There should be cost savings available if both appoint the same builders to carry out the extension works simultaneously.

Our third residential client located near our office in Haddenham would like to build a modest single storey rear extension and also convert their garage with a view to creating a larger kitchen / breakfast room. Planning permission was granted 10 days ahead of the deadline, and everyone is very pleased to have received consent so quickly.

Permission Granted for Replacement Barn

Wednesday, January 18th, 2017

DSC02433A residential client was recently very pleased to receive planning permission for a new storage barn from Aylesbury Vale District Council. Our client was seeking to demolish an existing old and dilapidated storage barn at the front of their property, close to the roadside, and replace it with a very similar structure to be used as a workshop and also for storage.

Their property is a Grade II listed cottage which is also within a Conservation Area, and so a compelling case had to be made to the local planning authority to demolish what was already there. Our case was aided by the design of the replacement building, which has an enlarged footprint, but also took great care to replicate the style and appearance of the existing ‘rustic’ structure.

Our design met the requirements of the Council’s heritage officer, and planning permission together with Listed Building Consent was granted. Our client is now intending to start works on the new building this Spring.

Planning Success for Front Extension

Thursday, November 3rd, 2016

dsc02474Our residential clients in the Buckinghamshire village of Walter’s Ash were delighted this week to hear that planning permission has been granted by Wycombe District Council for a two storey front extension to their home.

The homeowners were keen to gain more space upstairs for a larger master bedroom and new en suite bathroom, and also to reconfigure the downstairs spaces, including a desire for a larger entrance allowing improved circulation for their growing family. We suggested that the floorspace already occupied by a front porch could be better utilised, and that a two storey extension coupled with a modest amount of internal alteration, would allow the family’s aspirations to be met.

In parallel with the planning application, we provided technical details to Thames Water to secure a ‘Build Over / Build Near Agreement’.

Our designs have now received planning permission, and our clients hope to start work on the extension as soon as possible.

Celebration at Chinnor Rugby Club!

Monday, October 24th, 2016

chinnor-rugby-club-lunch-in-oct-16The PCMS Design team was delighted to visit Chinnor Rugby Club last Saturday for a special lunch, celebrating not only the continued success of the Club, but also the recent completion of the new entrance and alterations project. Local dignitaries attending included local MP John Howell, Thame Mayor Linda Emery and Councillor Jeannette Matelot-Green from South Oxfordshire District Council.

The Club made use of our design and project management services after obtaining funding for a series of clubhouse improvements. There is a new welcoming entrance with modern stairwell, refurbished WCs and a larger kitchen fitted with catering equipment for the many functions that take place in the building.

Club president John Ashfield praised the PCMS Design team for delivering the project on time and within budget, and also thanked construction firm Classic Builders (Watlington) Ltd for their efforts during the build. This is Phase 1 of improvements to the clubhouse, and we look forward to working with Chinnor Rugby Club on Phase 2.

Dramatic New Entrance at Luton School

Friday, October 21st, 2016

img_4578-resizedDenbigh High School is well known throughout Luton; originally constructed in the 1930s, it has an impressive façade making it a local landmark.

The main entrance, however, was in need of modernising. We produced a design for the internal spaces that included installation of a new reception counter, refurbishment and extension of the main office, introduction of a new door opening for the head teacher’s PA and the creation of a dramatic modern entrance hall with tall glazed double doors and archway above.

The original entrance had distinctive dark timber antique panelling throughout. During the project, the contractor’s carpenters painstakingly removed, adapted and reinstalled the panelling in the refurbished corridor

The result is an impressive entrance hall in which to greet visitors, and improved office work spaces for staff. Staff at Denbigh, which is consistently rated ‘Outstanding’ by OFSTED, are delighted with the alterations.

img_4562-resized

 

School building that’s made in a factory!

Monday, October 10th, 2016

img_2077-rotated-croppedPCMS Design is currently working on a number of projects for Ivel Valley School in Biggleswade, and construction work has just begun on a new two-classroom modular unit for which we created a bespoke design. Once we had administered the planning application and building regulations plan approval process, we assisted the school with procurement of suitable modular manufacturers.

Modular ‘bays’ are pre-assembled from panels in the contractor’s factory. Windows, doors, internal walls and floors are all put together in advance of site delivery. This enables the construction timetable to be far quicker than a conventional build, and also keeps costs down.

Our designers paid a visit to the factory this week along with client representatives to see how manufacture was progressing, and everyone was impressed by the speed of production. On-site preparation works have begun; we will visit the school again shortly to watch the pre-formed modular ‘bays’ being craned into position.

Planning Permission for Improvements at Oakley Primary School

Friday, September 30th, 2016

model-overview-final-aug-planningAylesbury Vale District Council has this week granted planning permission for one of our Buckinghamshire educational clients. We applied on behalf of Oakley Primary School for consent to create a more presentable and secure main entrance for staff, pupils and visitors, improve the internal layout of the school office, and construct a new head teacher’s room.

Part of the scheme receiving consent at the same time includes external improvements to create a new footpath entrance for children and parents, and also to extend the staff car park.

PCMS Design hopes to move swiftly on to the technical specification, ahead of procuring suitable building firms on behalf of the school to carry out the construction works.

Residential Extension Gets the Green Light

Thursday, September 22nd, 2016

417-cropped-drawing-of-rear-elevationWe are very pleased that Aylesbury Vale District Council has granted planning permission for a rear extension to a dwelling in a Buckinghamshire village particularly as the consent was received early, 10 days before the determination deadline.

Our client has an aspiration to improve the staircase in his home because it has a difficult and narrow turn making access to the first floor problematic. Unfortunately there is little scope to change the staircase without building outwards slightly, due to the orientation of the stairs and lack of internal space. Our solution was to design a modest rear extension with internal structural alterations in order to provide a staircase with a single run. The opportunity will be taken to improve the appearance of the rear elevation at the same time.

Prior to construction taking place, we are assisting our client to obtain consent from Thames Water for a Minor Diversion agreement so they can re-route a drain in the back garden. Work now begins on the construction drawings and specification of works, so that builders can quote for the project.

Chinnor Rugby Club Sports New Entrance!

Wednesday, September 21st, 2016

283-front-entrance-rotated-2Over the summer, PCMS Design has been working on a local project for Chinnor Rugby Club, which is based in Thame, South Oxfordshire.

The club has teams of all ages that play in both local and national leagues. There is a clubhouse building that acts not only as a team pavilion, but also has a popular bar and two function rooms which are hired out for events and functions. However, the managing committee had a real desire to improve the clubhouse to create a new welcoming entrance and stairway, a larger refurbished kitchen and also space for a club shop and store room.

The PCMS Design solution was a two-storey front extension which incorporated a new steel and glass staircase alongside an impressive entrance with double height windows and modern glazed entrance doors. As well as taking the club through the design and planning process, we carried out the contract administration and made regular visits to site to check on the progress of the construction firm, Classic Builders (Watlington) Ltd.

Ready just in time for the 2016 Autumn season, the clubhouse is now eminently presentable for visitors and club members and the new kitchen has already enabled the catering offer to be expanded.

Club President John Ashfield said: “Thanks to PCMS Design and all their design and project management experience, we now have a much improved clubhouse. Alex and his team were invaluable in helping us see our project through to completion on time and within budget.”

283-new-staircase-resized