Category Archives: extension

Home Transformed

Tuesday, May 16th, 2017

Blue Hills Resi Extension May-17 PICS AFTER_001 A property in Buckinghamshire has been transformed recently by conversion from an uninspiring dormer bungalow into an impressive spacious family home.

Our clients contacted us after purchasing a house in a good village location, but in need of substantial improvement and refurbishment. The house had already been extended at the back, so instead of extending outwards we recommended raising the roof by one metre; our design allowed the awkward rooms in the roof space to be brought back into use as light and spacious bedrooms, with the added feature of an attractive landing and oak staircase.

By designing this modest upwards extension, we minimised the impact on neighbouring properties, and avoided the need to ‘nibble’ into the garden or drive.

The property has been reconfigured downstairs too; there are new bathrooms throughout, a refitted kitchen / breakfast room, separate utility room and study, and the exterior has a more modern sleek look with rendered walls and aluminium windows. Everyone is delighted with the transformation.

Blue Hills Resi Extension May-17 BEFORE image_001

Planning Granted for Three Local Projects

Wednesday, March 15th, 2017

March Residential Projects Photo - Chearsley Rd & PotashAylesbury Vale District Council recently granted planning permission for three of our residential projects in the space of a week.

Two of our clients live next door to each other in a pair of semi-detached dwellings. We advised that it can sometimes be easier to apply for permission to carry out construction works together. In this case, permission was given for both to construct a two storey rear extension to their homes, larger than they could have achieved independently. There should be cost savings available if both appoint the same builders to carry out the extension works simultaneously.

Our third residential client located near our office in Haddenham would like to build a modest single storey rear extension and also convert their garage with a view to creating a larger kitchen / breakfast room. Planning permission was granted 10 days ahead of the deadline, and everyone is very pleased to have received consent so quickly.

Exciting Site Developments at Denbigh High School

Monday, November 28th, 2016

dsc_6812-external-admin-block-rot-cropThis year has seen the completion of a number of site development projects at Denbigh High School in Luton, four of which we have been involved with. The latest to reach completion is the construction of an extension at the rear of the main school building to provide a larger area for the Chiltern Learning Trust administration team.

There were a number of technical challenges to overcome in order to extend out from the existing two-storey building, which dates from the 1930s and has distinctive windows, some of them arched. We therefore designed a flat-roof extension including windows with glazing bars which harmonise with those around it. We obtained planning permission and building control approval for the new block and project managed the build.

Inside, there is a new open-plan office for staff, together with three separate office and meeting rooms, new toilets and a delivery room, all of which meet the aspirations of the Trust’s expanding administration team. This is part of a longer-term aim to establish a central hub for the Trust in order to rationalise support services.

Planning Success for Front Extension

Thursday, November 3rd, 2016

dsc02474Our residential clients in the Buckinghamshire village of Walter’s Ash were delighted this week to hear that planning permission has been granted by Wycombe District Council for a two storey front extension to their home.

The homeowners were keen to gain more space upstairs for a larger master bedroom and new en suite bathroom, and also to reconfigure the downstairs spaces, including a desire for a larger entrance allowing improved circulation for their growing family. We suggested that the floorspace already occupied by a front porch could be better utilised, and that a two storey extension coupled with a modest amount of internal alteration, would allow the family’s aspirations to be met.

In parallel with the planning application, we provided technical details to Thames Water to secure a ‘Build Over / Build Near Agreement’.

Our designs have now received planning permission, and our clients hope to start work on the extension as soon as possible.

Celebration at Chinnor Rugby Club!

Monday, October 24th, 2016

chinnor-rugby-club-lunch-in-oct-16The PCMS Design team was delighted to visit Chinnor Rugby Club last Saturday for a special lunch, celebrating not only the continued success of the Club, but also the recent completion of the new entrance and alterations project. Local dignitaries attending included local MP John Howell, Thame Mayor Linda Emery and Councillor Jeannette Matelot-Green from South Oxfordshire District Council.

The Club made use of our design and project management services after obtaining funding for a series of clubhouse improvements. There is a new welcoming entrance with modern stairwell, refurbished WCs and a larger kitchen fitted with catering equipment for the many functions that take place in the building.

Club president John Ashfield praised the PCMS Design team for delivering the project on time and within budget, and also thanked construction firm Classic Builders (Watlington) Ltd for their efforts during the build. This is Phase 1 of improvements to the clubhouse, and we look forward to working with Chinnor Rugby Club on Phase 2.

Planning Permission for Improvements at Oakley Primary School

Friday, September 30th, 2016

model-overview-final-aug-planningAylesbury Vale District Council has this week granted planning permission for one of our Buckinghamshire educational clients. We applied on behalf of Oakley Primary School for consent to create a more presentable and secure main entrance for staff, pupils and visitors, improve the internal layout of the school office, and construct a new head teacher’s room.

Part of the scheme receiving consent at the same time includes external improvements to create a new footpath entrance for children and parents, and also to extend the staff car park.

PCMS Design hopes to move swiftly on to the technical specification, ahead of procuring suitable building firms on behalf of the school to carry out the construction works.

Residential Extension Gets the Green Light

Thursday, September 22nd, 2016

417-cropped-drawing-of-rear-elevationWe are very pleased that Aylesbury Vale District Council has granted planning permission for a rear extension to a dwelling in a Buckinghamshire village particularly as the consent was received early, 10 days before the determination deadline.

Our client has an aspiration to improve the staircase in his home because it has a difficult and narrow turn making access to the first floor problematic. Unfortunately there is little scope to change the staircase without building outwards slightly, due to the orientation of the stairs and lack of internal space. Our solution was to design a modest rear extension with internal structural alterations in order to provide a staircase with a single run. The opportunity will be taken to improve the appearance of the rear elevation at the same time.

Prior to construction taking place, we are assisting our client to obtain consent from Thames Water for a Minor Diversion agreement so they can re-route a drain in the back garden. Work now begins on the construction drawings and specification of works, so that builders can quote for the project.

Chinnor Rugby Club Sports New Entrance!

Wednesday, September 21st, 2016

283-front-entrance-rotated-2Over the summer, PCMS Design has been working on a local project for Chinnor Rugby Club, which is based in Thame, South Oxfordshire.

The club has teams of all ages that play in both local and national leagues. There is a clubhouse building that acts not only as a team pavilion, but also has a popular bar and two function rooms which are hired out for events and functions. However, the managing committee had a real desire to improve the clubhouse to create a new welcoming entrance and stairway, a larger refurbished kitchen and also space for a club shop and store room.

The PCMS Design solution was a two-storey front extension which incorporated a new steel and glass staircase alongside an impressive entrance with double height windows and modern glazed entrance doors. As well as taking the club through the design and planning process, we carried out the contract administration and made regular visits to site to check on the progress of the construction firm, Classic Builders (Watlington) Ltd.

Ready just in time for the 2016 Autumn season, the clubhouse is now eminently presentable for visitors and club members and the new kitchen has already enabled the catering offer to be expanded.

Club President John Ashfield said: “Thanks to PCMS Design and all their design and project management experience, we now have a much improved clubhouse. Alex and his team were invaluable in helping us see our project through to completion on time and within budget.”

283-new-staircase-resized

House Transformation

Thursday, August 18th, 2016

IMG_4239 cropped for websiteGood progress has been made this summer on a residential construction project in the Buckinghamshire village of Haddenham – just down the road from our office.

Our clients had aspirations to change the internal living spaces of their home, and also felt that the style of the house was dated. They asked for our advice and suggestions for making wholescale improvements. After some concept work, we were able to suggest raising the roof by one metre to create a spacious first floor to accommodate three new double bedrooms. Dormer windows help to provide natural light to the upper storey. The ground floor will also be transformed with wide bi-fold doors in the rear elevation, and a large kitchen/dining room to the front.

The build, which has been undertaken by local construction firm Eclipse Building Contracts Ltd, is now well over half way and the impression of a spacious dwelling with a more modern appearance is already evident.

Home Extension Given the Green Light by AVDC

Tuesday, August 16th, 2016
IMG_7160

Existing rear elevation

 

One of our local Buckinghamshire clients was very pleased last week to have planning permission granted by Aylesbury Vale District Council for a new rear extension to his home.
The proposal includes the demolition of an existing conservatory, and its replacement with a single storey 44m2 permanent build extension; this will enable the internal living spaces to be modestly reconfigured, and allow extra space for a family room.

Our design includes red rustic brick elevations and a pitched roof to match the existing house, and glazed bi-fold doors to allow easy access to the garden.

Our client has asked us to move quickly on to the next stage which is to prepare drawings for construction together with a specification of works, so that local builders can prepare an estimate. We look forward to assisting in this process, and to seeing the extension take shape.

412 Cropped Rear Elevation Drawing_001

Proposed rear extension