Category Archives: House Extension

Family home transformed by new kitchen

Thursday, July 19th, 2018

Residential clients have recently completed a project to extend and improve their kitchen after using our design and planning application service. The old kitchen/breakfast room was relatively small and had an awkward configuration. We suggested firstly creating an opening through to the adjacent double garage to integrate some of the space, and secondly the construction of a small rear single storey extension. Though relatively modest in scope, the design scheme has allowed for the creation of a much larger usable space. Modern grey kitchen units and a combination of a marble-topped central island with cream work tops make for a stunning finish.

Large sliding doors were installed in the rear extension leading into the back garden, and the garage door to the front elevation has been replaced by a small window which gives the appearance of having always been there.

The homeowner is absolutely thrilled with the finished result and the new kitchen has already drawn many compliments from friends and family!

Plans to Extend House in Aylesbury Move a Step Closer

Friday, July 6th, 2018

Aylesbury Vale District Council has this week given planning consent to extend a semi-detached house to the side and rear. This will create an additional bedroom and en-suite, taking the house from three to four bedrooms and the rear extension will allow a large scale reconfiguration of the ground floor.

The first stage will be to demolish a small single storey element which is cold and damp and of little practical use. This will be replaced by a two story side extension which will have an integral garage at ground floor level together with a utility room, and the new bedroom and en suite above. An old conservatory will also be removed from the rear of the house to make way for a new modern kitchen – the ground floor living spaces will be open plan and much more spacious. A new entrance porch will also be added.

When complete, this dated house will have become a bright and comfortable four-bed family home. Stripping away the old and dated parts can often be the only way to improve a house such as this one. The home owner has already made a start on the transformation.

From Vision to Reality

Wednesday, February 21st, 2018

In the ever changing world of technology, architectural CAD software has moved on significantly since the days of the drawing board.

The most current software has revolutionised the way we work. State of the art software forms part of the Building Information Modelling (BIM) system, which allows the sharing of design information between all parties involved in the construction process.

We can work in 2D whilst the software builds the design into a three dimensional (3D) model, giving clients a clearer idea of the design concept.

Here in the office we have gone a step further. By using a 3D printer, we are able to bring to life the 3D model by producing a small scale building model. This gives clients the chance to pick up, turn around and inspect their concept design.

The pictures show how for one client the design concept has become a reality in 3D.

 

Residential Extension Gets Off the Ground

Thursday, February 15th, 2018

Work has recently begun on a new part two-storey, part single storey rear extension for a residential client in Buckinghamshire. The aspiration for this 3-bedroom semi-detached dwelling is to create a new first floor master bedroom and a larger open plan kitchen and dining area on the ground floor, which will be achieved by removing an outdated conservatory and replacing it with a modern, light extension.

The homeowners approached us to produce the construction drawings, specification and to administer the process of obtaining and evaluating quotes from suitably qualified local builders.

Materials such as roof tiles and bricks are to match the original dwelling and there will be a zinc roof on the single storey element. Party Wall matters have also been dealt with.

We anticipate that the extension will be completed by the end of May.

 

Fab Games Room Completes!

Tuesday, August 15th, 2017

IMG_4943 ResizedLast week, we were pleased to be present at the final handover of a residential rear extension to a detached home in Buckinghamshire.

The original brief was to design a space large enough for a full-sized snooker table. We developed a design for a one and a half storey room with glazed doors, applied on behalf of the homeowner for planning permission, assisted with procurement of suitable builders, and then carried out project management of the build.

What we were not expecting upon our final visit was the bold interior design scheme which had been carefully chosen by the homeowner for his new games room. The green snooker table is contrasted by bright red walls, and a very fetching bar, the front of which is apparently clad in the owner’s family tartan! The room has a bright, fun feel – great to entertain and relax in.IMG_4926 Resized

Permission Granted for Extension in Green Belt

Wednesday, June 7th, 2017

SODC logo pngA family in a village to the east of Oxford was extremely pleased this week to receive planning consent from South Oxfordshire District Council for a two storey side extension to their home. Because the house is situated within the Oxford Green Belt, a convincing case had to be made that the scheme complied with current planning policy for development with the Green Belt.

SODC Green Belt planning policy states that an extension should be no greater than 40% of the volume of the original dwelling. As the premises had already been extended to the rear, our design brought the total volume added since first construction to 65%. This is outwith planning policy, and our argument centred on how much the dwelling could potentially be extended using permitted development rights alone. Our convincing explanation, along with a sympathetic design, was accepted by planners.

Once extended, the house will have a new master bedroom and en suite bathroom upstairs and the added benefit of a shower room and utility on the ground floor, creating a more spacious and attractive family home.

Home Transformed

Tuesday, May 16th, 2017

Blue Hills Resi Extension May-17 PICS AFTER_001 A property in Buckinghamshire has been transformed recently by conversion from an uninspiring dormer bungalow into an impressive spacious family home.

Our clients contacted us after purchasing a house in a good village location, but in need of substantial improvement and refurbishment. The house had already been extended at the back, so instead of extending outwards we recommended raising the roof by one metre; our design allowed the awkward rooms in the roof space to be brought back into use as light and spacious bedrooms, with the added feature of an attractive landing and oak staircase.

By designing this modest upwards extension, we minimised the impact on neighbouring properties, and avoided the need to ‘nibble’ into the garden or drive.

The property has been reconfigured downstairs too; there are new bathrooms throughout, a refitted kitchen / breakfast room, separate utility room and study, and the exterior has a more modern sleek look with rendered walls and aluminium windows. Everyone is delighted with the transformation.

Blue Hills Resi Extension May-17 BEFORE image_001

Planning Granted for Three Local Projects

Wednesday, March 15th, 2017

March Residential Projects Photo - Chearsley Rd & PotashAylesbury Vale District Council recently granted planning permission for three of our residential projects in the space of a week.

Two of our clients live next door to each other in a pair of semi-detached dwellings. We advised that it can sometimes be easier to apply for permission to carry out construction works together. In this case, permission was given for both to construct a two storey rear extension to their homes, larger than they could have achieved independently. There should be cost savings available if both appoint the same builders to carry out the extension works simultaneously.

Our third residential client located near our office in Haddenham would like to build a modest single storey rear extension and also convert their garage with a view to creating a larger kitchen / breakfast room. Planning permission was granted 10 days ahead of the deadline, and everyone is very pleased to have received consent so quickly.

Residential Extension Gets the Green Light

Thursday, September 22nd, 2016

417-cropped-drawing-of-rear-elevationWe are very pleased that Aylesbury Vale District Council has granted planning permission for a rear extension to a dwelling in a Buckinghamshire village particularly as the consent was received early, 10 days before the determination deadline.

Our client has an aspiration to improve the staircase in his home because it has a difficult and narrow turn making access to the first floor problematic. Unfortunately there is little scope to change the staircase without building outwards slightly, due to the orientation of the stairs and lack of internal space. Our solution was to design a modest rear extension with internal structural alterations in order to provide a staircase with a single run. The opportunity will be taken to improve the appearance of the rear elevation at the same time.

Prior to construction taking place, we are assisting our client to obtain consent from Thames Water for a Minor Diversion agreement so they can re-route a drain in the back garden. Work now begins on the construction drawings and specification of works, so that builders can quote for the project.

House Transformation

Thursday, August 18th, 2016

IMG_4239 cropped for websiteGood progress has been made this summer on a residential construction project in the Buckinghamshire village of Haddenham – just down the road from our office.

Our clients had aspirations to change the internal living spaces of their home, and also felt that the style of the house was dated. They asked for our advice and suggestions for making wholescale improvements. After some concept work, we were able to suggest raising the roof by one metre to create a spacious first floor to accommodate three new double bedrooms. Dormer windows help to provide natural light to the upper storey. The ground floor will also be transformed with wide bi-fold doors in the rear elevation, and a large kitchen/dining room to the front.

The build, which has been undertaken by local construction firm Eclipse Building Contracts Ltd, is now well over half way and the impression of a spacious dwelling with a more modern appearance is already evident.