Category Archives: planning consent

Planning granted for transformative extension

Tuesday, April 10th, 2018

We have recently secured planning permission from South Oxfordshire District Council for a house extension project in the market town of Thame.
Our client has recently purchased the semi-detached dwelling which is in need of considerable updating and renovation work, both inside and out. The aspiration is to create an extra bedroom and a larger, lighter modern kitchen and living space.
Our design involves removing a small existing single storey extension, and replacing it with a ‘wrap around’ part single and part two storey extension. This not only delivers the required extra bedroom and stylish ground floor living space, but also improves the appearance of the house from the rear garden.

Together with a more general renovation of the dwelling, the extension will transform it into a stunning family home. Our client is going to project manage the build himself, and we look forward with anticipation to seeing the project when completed later this year.

Planning Application Submitted for New Pavilion

Tuesday, March 27th, 2018

We submitted a full planning application last week to Aylesbury Vale District Council for a new sports and community pavilion in Haddenham, Buckinghamshire. The village is currently a hive of activity, as construction is underway on a couple of residential developments to deliver in the region of 500 new dwellings over the next few years.

Section 106 money from the developers is helping to finance a number of community infrastructure projects, which includes the provision of new sports and community facilities. Haddenham Parish Council appointed us to design and project manage the construction of a pavilion building next to new football pitches.

Our design for the building has taken into account the proximity of new houses, in keeping a low eaves height to the front to reduce the massing of the building. The part green sedum / part standing seam zinc roof has PV panels incorporated into the design. There’s a central glazed lobby space which splits the wings of the building into social and sports. Two changing rooms with showers are included, together with a large function space for indoor sports and activities.

 

 

 

The principle of the pavilion development was established at outline planning stage, but we are hopeful that full planning permission will be granted shortly by the Local Authority so that construction can begin this summer.

 

 

Development at Henlow Academy Given Green Light

Thursday, September 14th, 2017

Henlow Academy LogoFollowing months of preparation, our team was very pleased yesterday when Central Bedfordshire Council’s Development Management Committee granted planning permission for the construction of a four-court sports hall with associated changing rooms, and also six new classrooms over two storeys at Henlow Academy in Bedfordshire.

This is a notable achievement for the Academy, which is seeking additional space to accommodate a temporary increase in pupil numbers over the next 3-4 years. It means that Phase II of the Academy’s site development programme can now go ahead. Phase I, which included a new link corridor and refurbishment works to several classrooms, was carried out this summer.

In addition to the sports hall, which will allow the Academy to substantially expand the range of sports on offer to pupils and the wider community, there will be improvements to the on-site car park, school bus bays and nearby public highway.

We are now looking forward to working with the Academy on the project management of the next stages, with a view to the classrooms being in operation for the 2018 academic year.

Planning Permission for Library Extension

Wednesday, September 6th, 2017

447 Haddenham Library interiorHaddenham Library in Buckinghamshire is situated within the heart of a rapidly growing village community. In seeking to expand the range of services that can be offered to local people, the Library Management Committee approached us to work on plans for a new extension to allow a meeting room and more social space to be created.

Our design follows the original layout and appearance of the single storey building and provides ancillary facilities such as a new DDA WC and extra storage.

We administered the planning application process with Aylesbury Vale District Council which granted permission last month. Following this success, the Library Committee is now considering their next steps, including ways of fund-raising in order to fulfil their aspirations for the building. We will be on hand to advise if they decide to move on to the next stage of the project.

Proposed Development at Henlow Academy

Wednesday, July 12th, 2017

453-109 Rev B - 3D Visual_001Popular middle school Henlow Academy in Bedfordshire is looking to provide additional pupil places in the near future, and came to us to prepare a design and specification for an exciting site development.

A planning application has just been submitted to Central Bedfordshire Council for a new four-court sports hall with associated changing rooms and a six classroom, two-storey block. The sports hall will allow the Academy to substantially expand the range of sports on offer, particularly during the colder months, and will be a valuable addition to the local community because it will be available for sports teams and clubs to hire outside school hours.

As the Academy will be have a temporary increase in pupils over the next 3-4 years extra classroom space is required, and our design incorporates the latest in classroom technology such as interactive white boards, wi-fi connectivity and automatic light and CO2 sensors.

A considerable amount of consultation was carried out before submission of the application in order to iron out any potential design issues in advance.

We are hopeful for planning approval in September.

Green Light for Community Classroom Block

Friday, April 28th, 2017

hcfs logoPlanning permission has just been granted this week for a new free-standing community classroom block on the site of Hatfield Community Free School.

School staff appointed PCMS Design when realised they needed a building close to existing playing fields to serve as additional classroom space, and also to provide some shelter and changing areas for the adjacent pitches. Our feasibility process identified a suitable site, a concept design was approved, and we negotiated with the Planning Department at Welwyn Hatfield District Council to iron out a number of planning issues prior to permission being granted.

Care has been taken to design a building which reflects that of the existing school, which was constructed 5 years ago. The wish is to proceed with construction as quickly as possible, in order to provide much needed classroom space.

PCMS Design Retained as an Accredited Planning Agent

Monday, April 10th, 2017

CBC Accredited Agent Certificate 2017-18_001For the third year running, PCMS Design has achieved the status of ‘Accredited Planning Agent’ with Central Bedfordshire Council (CBC). This scheme has been created by the Council to recognise continued regular compliance with planning regulations, and also adherence to CBC’s standard Development Management guidelines when submitting planning applications.

To qualify, all applications must be submitted in an accurate and timely manner, with the relevant amount of detail and the correct accompanying information.

Staff from PCMS Design regularly attend planning seminars and consultation sessions at the Council offices, and also have a good working relationship with officers from the local authority. We look forward to this continuing over the forthcoming months, as there are a number of planning applications in preparation for submission.

Planning Granted for Three Local Projects

Wednesday, March 15th, 2017

March Residential Projects Photo - Chearsley Rd & PotashAylesbury Vale District Council recently granted planning permission for three of our residential projects in the space of a week.

Two of our clients live next door to each other in a pair of semi-detached dwellings. We advised that it can sometimes be easier to apply for permission to carry out construction works together. In this case, permission was given for both to construct a two storey rear extension to their homes, larger than they could have achieved independently. There should be cost savings available if both appoint the same builders to carry out the extension works simultaneously.

Our third residential client located near our office in Haddenham would like to build a modest single storey rear extension and also convert their garage with a view to creating a larger kitchen / breakfast room. Planning permission was granted 10 days ahead of the deadline, and everyone is very pleased to have received consent so quickly.

New Barn Ready for Use

Wednesday, January 4th, 2017

img_4631-cropped-resizedA residential client recently sought help with construction of a new barn at their home in the heart of the Chilterns. There were already a couple of old timber shed structures in the paddock, but the aspiration was for a new attractive building that could not only act as a stable but also provide storage for garden machinery.

Because the property is within the Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty planning consent was required. We were pleased to secure planning permission for the barn design, and we then went on to project manage the build for our client. The building is future-proof, meaning that methods of construction could allow the structure to be put to alternative uses if so desired in the future.

The result is an attractive new barn / stable block in a style sympathetic to the local Chilterns setting. Our client is delighted: “This is the second construction project that PCMS Design has designed and managed for us, and we are very pleased with the result.”

Residential Extension Gets the Green Light

Thursday, September 22nd, 2016

417-cropped-drawing-of-rear-elevationWe are very pleased that Aylesbury Vale District Council has granted planning permission for a rear extension to a dwelling in a Buckinghamshire village particularly as the consent was received early, 10 days before the determination deadline.

Our client has an aspiration to improve the staircase in his home because it has a difficult and narrow turn making access to the first floor problematic. Unfortunately there is little scope to change the staircase without building outwards slightly, due to the orientation of the stairs and lack of internal space. Our solution was to design a modest rear extension with internal structural alterations in order to provide a staircase with a single run. The opportunity will be taken to improve the appearance of the rear elevation at the same time.

Prior to construction taking place, we are assisting our client to obtain consent from Thames Water for a Minor Diversion agreement so they can re-route a drain in the back garden. Work now begins on the construction drawings and specification of works, so that builders can quote for the project.