Category Archives: planning permission

Planning granted for transformative extension

Tuesday, April 10th, 2018

We have recently secured planning permission from South Oxfordshire District Council for a house extension project in the market town of Thame.
Our client has recently purchased the semi-detached dwelling which is in need of considerable updating and renovation work, both inside and out. The aspiration is to create an extra bedroom and a larger, lighter modern kitchen and living space.
Our design involves removing a small existing single storey extension, and replacing it with a ‘wrap around’ part single and part two storey extension. This not only delivers the required extra bedroom and stylish ground floor living space, but also improves the appearance of the house from the rear garden.

Together with a more general renovation of the dwelling, the extension will transform it into a stunning family home. Our client is going to project manage the build himself, and we look forward with anticipation to seeing the project when completed later this year.

Planning Application Submitted for New Pavilion

Tuesday, March 27th, 2018

We submitted a full planning application last week to Aylesbury Vale District Council for a new sports and community pavilion in Haddenham, Buckinghamshire. The village is currently a hive of activity, as construction is underway on a couple of residential developments to deliver in the region of 500 new dwellings over the next few years.

Section 106 money from the developers is helping to finance a number of community infrastructure projects, which includes the provision of new sports and community facilities. Haddenham Parish Council appointed us to design and project manage the construction of a pavilion building next to new football pitches.

Our design for the building has taken into account the proximity of new houses, in keeping a low eaves height to the front to reduce the massing of the building. The part green sedum / part standing seam zinc roof has PV panels incorporated into the design. There’s a central glazed lobby space which splits the wings of the building into social and sports. Two changing rooms with showers are included, together with a large function space for indoor sports and activities.

 

 

 

The principle of the pavilion development was established at outline planning stage, but we are hopeful that full planning permission will be granted shortly by the Local Authority so that construction can begin this summer.

 

 

Construction Begins at Henlow Academy

Tuesday, January 9th, 2018

We reached an important milestone last week when members of our team made the first site visit to a new development project at Henlow Academy in Bedfordshire. This is following our successful application to Central Bedfordshire Council for planning permission on behalf of the Academy, to a building design we had produced.

Construction has begun on a four-court sports hall and new classrooms, which will form the cornerstone of a larger site development project. We have already overseen the construction of a link extension and internal alterations to the main building in 2017, but the Academy will benefit still further from the latest increase in sports provision and additional teaching space.

The principal contractor, Borras Construction, has made a start on foundation trenches with the first inspection completed by Central Bedfordshire Council Building Control. We are looking forward to seeing progress as we oversee the construction throughout the nine month build period.

The National Trust Estate Office at Ashridge

Monday, December 4th, 2017

An office extension has just been completed at Ashridge Estate near Tring for our client The National Trust. The estate office is a busy hub for rangers, volunteers and managers engaged in taking care of estate which includes over 5,000 acres of woodlands. Our role was to design an extension for the timber framed building, apply for planning consent and produce the technical specification and construction drawings. We also took care of contract administration during the build.

A biomass boiler to provide heating and hot water was installed as part of the extension project, and the fuel will be supplied from the woodland which surrounds the estate. New offices, a team room and a changing area have all been provided, and staff can also enjoy an external decking area in the warmer months.

As the estate office is constantly in use – including at weekends – the improvements are being already appreciated by staff.

Another Planning Permission Secured

Friday, October 6th, 2017

Woking B C Logo #2

One of our residential clients with a detached house in West Byfleet has recently been granted planning permission by Woking Borough Council for a new garage and workshop.

This is a slightly challenging site, as the current asbestos-clad garage (which is old and unattractive) forms part of the boundary with the next door neighbour. A good case had to be made to the local planning authority; our design has a pitched tiled roof to make it neater and more linear, and the building will be timber clad which will smarten up the appearance for both the homeowner and their neighbour, replacing the current old concrete walls.

The new building will offer superior useful storage space, and enough headroom for a modest workshop.

Development at Henlow Academy Given Green Light

Thursday, September 14th, 2017

Henlow Academy LogoFollowing months of preparation, our team was very pleased yesterday when Central Bedfordshire Council’s Development Management Committee granted planning permission for the construction of a four-court sports hall with associated changing rooms, and also six new classrooms over two storeys at Henlow Academy in Bedfordshire.

This is a notable achievement for the Academy, which is seeking additional space to accommodate a temporary increase in pupil numbers over the next 3-4 years. It means that Phase II of the Academy’s site development programme can now go ahead. Phase I, which included a new link corridor and refurbishment works to several classrooms, was carried out this summer.

In addition to the sports hall, which will allow the Academy to substantially expand the range of sports on offer to pupils and the wider community, there will be improvements to the on-site car park, school bus bays and nearby public highway.

We are now looking forward to working with the Academy on the project management of the next stages, with a view to the classrooms being in operation for the 2018 academic year.

Planning Permission for Library Extension

Wednesday, September 6th, 2017

447 Haddenham Library interiorHaddenham Library in Buckinghamshire is situated within the heart of a rapidly growing village community. In seeking to expand the range of services that can be offered to local people, the Library Management Committee approached us to work on plans for a new extension to allow a meeting room and more social space to be created.

Our design follows the original layout and appearance of the single storey building and provides ancillary facilities such as a new DDA WC and extra storage.

We administered the planning application process with Aylesbury Vale District Council which granted permission last month. Following this success, the Library Committee is now considering their next steps, including ways of fund-raising in order to fulfil their aspirations for the building. We will be on hand to advise if they decide to move on to the next stage of the project.

Fab Games Room Completes!

Tuesday, August 15th, 2017

IMG_4943 ResizedLast week, we were pleased to be present at the final handover of a residential rear extension to a detached home in Buckinghamshire.

The original brief was to design a space large enough for a full-sized snooker table. We developed a design for a one and a half storey room with glazed doors, applied on behalf of the homeowner for planning permission, assisted with procurement of suitable builders, and then carried out project management of the build.

What we were not expecting upon our final visit was the bold interior design scheme which had been carefully chosen by the homeowner for his new games room. The green snooker table is contrasted by bright red walls, and a very fetching bar, the front of which is apparently clad in the owner’s family tartan! The room has a bright, fun feel – great to entertain and relax in.IMG_4926 Resized

Proposed Development at Henlow Academy

Wednesday, July 12th, 2017

453-109 Rev B - 3D Visual_001Popular middle school Henlow Academy in Bedfordshire is looking to provide additional pupil places in the near future, and came to us to prepare a design and specification for an exciting site development.

A planning application has just been submitted to Central Bedfordshire Council for a new four-court sports hall with associated changing rooms and a six classroom, two-storey block. The sports hall will allow the Academy to substantially expand the range of sports on offer, particularly during the colder months, and will be a valuable addition to the local community because it will be available for sports teams and clubs to hire outside school hours.

As the Academy will be have a temporary increase in pupils over the next 3-4 years extra classroom space is required, and our design incorporates the latest in classroom technology such as interactive white boards, wi-fi connectivity and automatic light and CO2 sensors.

A considerable amount of consultation was carried out before submission of the application in order to iron out any potential design issues in advance.

We are hopeful for planning approval in September.

Permission Granted for Extension in Green Belt

Wednesday, June 7th, 2017

SODC logo pngA family in a village to the east of Oxford was extremely pleased this week to receive planning consent from South Oxfordshire District Council for a two storey side extension to their home. Because the house is situated within the Oxford Green Belt, a convincing case had to be made that the scheme complied with current planning policy for development with the Green Belt.

SODC Green Belt planning policy states that an extension should be no greater than 40% of the volume of the original dwelling. As the premises had already been extended to the rear, our design brought the total volume added since first construction to 65%. This is outwith planning policy, and our argument centred on how much the dwelling could potentially be extended using permitted development rights alone. Our convincing explanation, along with a sympathetic design, was accepted by planners.

Once extended, the house will have a new master bedroom and en suite bathroom upstairs and the added benefit of a shower room and utility on the ground floor, creating a more spacious and attractive family home.