Category Archives: Residential

Fab Games Room Completes!

Tuesday, August 15th, 2017

IMG_4943 ResizedLast week, we were pleased to be present at the final handover of a residential rear extension to a detached home in Buckinghamshire.

The original brief was to design a space large enough for a full-sized snooker table. We developed a design for a one and a half storey room with glazed doors, applied on behalf of the homeowner for planning permission, assisted with procurement of suitable builders, and then carried out project management of the build.

What we were not expecting upon our final visit was the bold interior design scheme which had been carefully chosen by the homeowner for his new games room. The green snooker table is contrasted by bright red walls, and a very fetching bar, the front of which is apparently clad in the owner’s family tartan! The room has a bright, fun feel – great to entertain and relax in.IMG_4926 Resized

Permission Granted for Extension in Green Belt

Wednesday, June 7th, 2017

SODC logo pngA family in a village to the east of Oxford was extremely pleased this week to receive planning consent from South Oxfordshire District Council for a two storey side extension to their home. Because the house is situated within the Oxford Green Belt, a convincing case had to be made that the scheme complied with current planning policy for development with the Green Belt.

SODC Green Belt planning policy states that an extension should be no greater than 40% of the volume of the original dwelling. As the premises had already been extended to the rear, our design brought the total volume added since first construction to 65%. This is outwith planning policy, and our argument centred on how much the dwelling could potentially be extended using permitted development rights alone. Our convincing explanation, along with a sympathetic design, was accepted by planners.

Once extended, the house will have a new master bedroom and en suite bathroom upstairs and the added benefit of a shower room and utility on the ground floor, creating a more spacious and attractive family home.

Home Transformed

Tuesday, May 16th, 2017

Blue Hills Resi Extension May-17 PICS AFTER_001 A property in Buckinghamshire has been transformed recently by conversion from an uninspiring dormer bungalow into an impressive spacious family home.

Our clients contacted us after purchasing a house in a good village location, but in need of substantial improvement and refurbishment. The house had already been extended at the back, so instead of extending outwards we recommended raising the roof by one metre; our design allowed the awkward rooms in the roof space to be brought back into use as light and spacious bedrooms, with the added feature of an attractive landing and oak staircase.

By designing this modest upwards extension, we minimised the impact on neighbouring properties, and avoided the need to ‘nibble’ into the garden or drive.

The property has been reconfigured downstairs too; there are new bathrooms throughout, a refitted kitchen / breakfast room, separate utility room and study, and the exterior has a more modern sleek look with rendered walls and aluminium windows. Everyone is delighted with the transformation.

Blue Hills Resi Extension May-17 BEFORE image_001

Planning Granted for Three Local Projects

Wednesday, March 15th, 2017

March Residential Projects Photo - Chearsley Rd & PotashAylesbury Vale District Council recently granted planning permission for three of our residential projects in the space of a week.

Two of our clients live next door to each other in a pair of semi-detached dwellings. We advised that it can sometimes be easier to apply for permission to carry out construction works together. In this case, permission was given for both to construct a two storey rear extension to their homes, larger than they could have achieved independently. There should be cost savings available if both appoint the same builders to carry out the extension works simultaneously.

Our third residential client located near our office in Haddenham would like to build a modest single storey rear extension and also convert their garage with a view to creating a larger kitchen / breakfast room. Planning permission was granted 10 days ahead of the deadline, and everyone is very pleased to have received consent so quickly.

Permission Granted for Replacement Barn

Wednesday, January 18th, 2017

DSC02433A residential client was recently very pleased to receive planning permission for a new storage barn from Aylesbury Vale District Council. Our client was seeking to demolish an existing old and dilapidated storage barn at the front of their property, close to the roadside, and replace it with a very similar structure to be used as a workshop and also for storage.

Their property is a Grade II listed cottage which is also within a Conservation Area, and so a compelling case had to be made to the local planning authority to demolish what was already there. Our case was aided by the design of the replacement building, which has an enlarged footprint, but also took great care to replicate the style and appearance of the existing ‘rustic’ structure.

Our design met the requirements of the Council’s heritage officer, and planning permission together with Listed Building Consent was granted. Our client is now intending to start works on the new building this Spring.

New Barn Ready for Use

Wednesday, January 4th, 2017

img_4631-cropped-resizedA residential client recently sought help with construction of a new barn at their home in the heart of the Chilterns. There were already a couple of old timber shed structures in the paddock, but the aspiration was for a new attractive building that could not only act as a stable but also provide storage for garden machinery.

Because the property is within the Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty planning consent was required. We were pleased to secure planning permission for the barn design, and we then went on to project manage the build for our client. The building is future-proof, meaning that methods of construction could allow the structure to be put to alternative uses if so desired in the future.

The result is an attractive new barn / stable block in a style sympathetic to the local Chilterns setting. Our client is delighted: “This is the second construction project that PCMS Design has designed and managed for us, and we are very pleased with the result.”

Planning Success for Front Extension

Thursday, November 3rd, 2016

dsc02474Our residential clients in the Buckinghamshire village of Walter’s Ash were delighted this week to hear that planning permission has been granted by Wycombe District Council for a two storey front extension to their home.

The homeowners were keen to gain more space upstairs for a larger master bedroom and new en suite bathroom, and also to reconfigure the downstairs spaces, including a desire for a larger entrance allowing improved circulation for their growing family. We suggested that the floorspace already occupied by a front porch could be better utilised, and that a two storey extension coupled with a modest amount of internal alteration, would allow the family’s aspirations to be met.

In parallel with the planning application, we provided technical details to Thames Water to secure a ‘Build Over / Build Near Agreement’.

Our designs have now received planning permission, and our clients hope to start work on the extension as soon as possible.

House Transformation

Thursday, August 18th, 2016

IMG_4239 cropped for websiteGood progress has been made this summer on a residential construction project in the Buckinghamshire village of Haddenham – just down the road from our office.

Our clients had aspirations to change the internal living spaces of their home, and also felt that the style of the house was dated. They asked for our advice and suggestions for making wholescale improvements. After some concept work, we were able to suggest raising the roof by one metre to create a spacious first floor to accommodate three new double bedrooms. Dormer windows help to provide natural light to the upper storey. The ground floor will also be transformed with wide bi-fold doors in the rear elevation, and a large kitchen/dining room to the front.

The build, which has been undertaken by local construction firm Eclipse Building Contracts Ltd, is now well over half way and the impression of a spacious dwelling with a more modern appearance is already evident.

Householder Planning Permission Secured

Friday, April 15th, 2016

Option 1A front sketch image Cropped for D&AWe are very pleased to have secured Householder Planning Permission from Aylesbury Vale District Council for extensive alterations to a bungalow. Based in the rural hamlet of Easington, the dwelling sits in a prominent position with stunning views over the Vale of Aylesbury.

Our client had aspirations to substantially improve the internal spaces, and in particular to add a first floor to the dwelling. This will create space for 3 bedrooms, an en-suite and a family bathroom, and allow the ground floor to be reconfigured to create larger and more practical rooms and living spaces. Some of the internal walls will be removed to create a large lounge / hallway area with a new set of stairs leading up to the first floor.

Plans also detail a substantial revamp of the external appearance to include a pale rendered finish on the central section and two timber clad ‘wings’. New dormer windows enhance the attractive design.

It is hoped that construction work on the project will start shortly.

Chiltern District Council Grants Planning Permission

Wednesday, April 6th, 2016

387 Front Elevation for BlogPCMS Design has successfully secured planning permission from Chiltern District Council for a residential client to construct a replacement barn on their property in rural Buckinghamshire.

There are a number of outbuildings on the estate, including a couple of rather old timber structures formerly used as stables and storage. The plan is to demolish these outbuildings and replace them with a single timber storage barn and horse shelter, which will be constructed to modern standards and have a much improved appearance when viewed from the residence.

The 125m2 pitched roof barn will have a timber frame, white windows and a wide doorway. At 4.5m tall, there will be sufficient head height for circulation and storage.

Work to demolish the old stables and construct the replacement barn will begin shortly.