Extension Helps to Improve Home Life

Tuesday, February 27th, 2018

A client in Buckinghamshire approached us to find out how they could make changes and improvements to their home, and in particular to the staircase which was located within a dark study at the rear of the house. Due to the age of the property there was a very steep and narrow winder stair which was becoming harder to use due to reduced mobility in the client.

The design brief was to create a small extension which was not only sympathetic to the surroundings, but also enabled a straight staircase at the correct pitch to be constructed. Within the design, it was requested to gain as much light as possible, due to the North facing aspect.

We designed a modest 6.5m2 extension which included a level access to the garden by the introduction of a ramp. To maximise the light to the study area, we introduced two Velux conservation grade rooflights. The effect of this has turned a dark area of the house into a bright and welcoming space. The staircase is constructed of oak and has a glass balustrade, again helping to create a sense of space and light. The space beneath the stairs has been turned into useful storage with two sliding drawers and a cupboard.

The external design carefully respects the 19th century rear elevation (the house was originally built as a pub in 1896), using reclaimed roof tiles and bricks to match the existing and window and door details which echo those of the original house.

Our client is thrilled with the result, and would recommend our design services: “Although modest in scale, the alterations have made an enormous difference to our lives. We are very pleased that PCMS Design advised us on how to improve our staircase in such an empathetic way, and we are extremely happy with the outcome, both inside and out.”