New Build Project at Southill Lower School

Wednesday, October 3rd, 2012


Work has recently started on a new reception classroom project at Southill Lower School, a site which is in a conservation village setting between the towns of Biggleswade and Shefford in Bedfordshire.

The School is very pleased that work has begun, as it has been a long term goal to convert an existing outbuilding in the grounds to serve as teaching space. When we conducted a survey and feasibility study on the old brick building earlier in the year however, it became clear that a conversion project would not be economically viable. So demolition of the existing shed would need to take place first in order to replace it with a new classroom, and we were pleased to oblige with designs and plans.

The old building has been demolished and work is well under way on the new classroom. The builders are due to finish in the New Year. Many of the existing materials have been re-used so that the building blends into the environment. Site access has been a challenge, but as Project Managers, PCMS has negotiated with local neighbours and landowners to allow the construction vehicles on site.