New for Old Barn in Buckinghamshire

Thursday, June 7th, 2018

A Buckinghamshire client has recently completed a new for old workshop and storage barn project. There was a rather impractical old large timber shed with corrugated metal roof which formed part of the front boundary to the residential property, and our client approached us to find out if designs could be prepared for a replacement building. The challenge was to find a solution that was acceptable to planners, because the building was not only within the curtilage of a listed building and also in a conservation area.

As our client was looking for a useful workshop and vehicle parking space, we recommended total replacement due to the poor quality of the original timber building and unsuitability for conversion. This also allowed for a slightly taller roof to incorporate a mezzanine storage area accessed via timber stairs, and two sets of double doors. The eaves level next to the neighbouring property was maintained to minimise any impact. Care was taken to replicate design features from the original building, such as the distinctive windows with vertical glazing bars and horizontal timber cladding.

The owner is very happy with the result: “Thank you for finding a practical solution for my new workshop. The assistance you gave with the design and navigating through both the planning and construction process is really appreciated.”