Category Archives: Ivel Valley School

Modular Classrooms Completed at Ivel Valley School

Friday, December 9th, 2016
407-teaching-wall-resized

Teaching Wall Installation

Another successful educational project was handed over earlier this week, when a two-classroom modular unit was completed on time and within budget. The new classrooms are at Ivel Valley, a special school located in East Bedfordshire for children with moderate to severe physical impairment and special needs.

Once contracts had been signed, the whole build and installation took only 12 weeks. Opting for modular units not only helps with limited budgets, but also offers a quick turnaround for sites that need additional accommodation in a hurry. Modern modular units comply with all the latest construction regulations, and can even be disguised to look like a permanent building! This particular unit has attractive stained timber cladding. There is also flexibility inside; our bespoke design includes not only the classrooms but also a hygiene/changing room with shower, storage space and two individual group rooms. The classrooms each have an interactive ‘teaching wall’.

Ivel Valley’s Head and teaching staff are thrilled with the new two-classroom block, and are already putting it to good use.

School building that’s made in a factory!

Monday, October 10th, 2016

img_2077-rotated-croppedPCMS Design is currently working on a number of projects for Ivel Valley School in Biggleswade, and construction work has just begun on a new two-classroom modular unit for which we created a bespoke design. Once we had administered the planning application and building regulations plan approval process, we assisted the school with procurement of suitable modular manufacturers.

Modular ‘bays’ are pre-assembled from panels in the contractor’s factory. Windows, doors, internal walls and floors are all put together in advance of site delivery. This enables the construction timetable to be far quicker than a conventional build, and also keeps costs down.

Our designers paid a visit to the factory this week along with client representatives to see how manufacture was progressing, and everyone was impressed by the speed of production. On-site preparation works have begun; we will visit the school again shortly to watch the pre-formed modular ‘bays’ being craned into position.

Revamped Reception & Administration Area at Ivel Valley School

Tuesday, September 8th, 2015

DSC02191

Ivel Valley is an Area Special School for children of all ages with complex learning needs. Located on two different sites in Biggleswade, the school has a number of pupils with sensory and physical difficulties, and also some students and young people on the autistic spectrum.

A project to improve the secondary site reception, administration and visitor areas has just been completed. We developed designs for a 75m2 single storey extension and integrated the new rooms into the existing school and reception areas. Facilities now include larger offices, a consulting room for visiting professionals and an improved reception area. PCMS Design carried out the construction management, liaising regularly with the building contractor and key stakeholders at the school including governors and staff.

Headteacher Julie Mudd said: “I am very pleased with our new administration block, and it’s transformed the areas in which we greet parents and other visitors. Our admin staff now have a pleasant area in which to work, and the pupils have responded well to the improved space with carefully considered colour scheme and finishes. Everything was carried out on time and with the minimum of fuss.”

Refurbished Technology Area at Ivel Valley School

Wednesday, May 15th, 2013

We are very pleased to have recently completed another scheme at Ivel Valley School in Biggleswade, our fifth for the School in two different locations. This time we project managed the refurbishment of an old Technology suite so that the space could be better utilised as a general purpose classroom.

Old tools and workshop equipment was removed and replaced with desks and storage cupboards. The teaching spaces and adjacent corridor were smartened up with new windows, doors and a lick of paint, and the School is now pleased to have a room for mixed use on a site where space is at a premium.

Read More