Category Archives: Kitchen extension

Working from Home in the Post-Covid World – Would your home benefit from more flexible space?

Thursday, March 17th, 2022
Bringing the outdoors closer for a relaxed home working enviroment

A recent survey carried out by Barratt Developments found that almost half of households believe their current property to be unsuitable for home working. Many people struggle to do their job effectively from the kitchen table or lounge, and only 28% of respondents had the benefit of a dedicated work space such as a study or home office.

Flexible work patterns – or ‘hybrid’ working as it’s increasingly becoming known – are now the norm for millions of people across all age groups, with at least a proportion of the working week being spent at home. It’s increasingly common for householders to need extra – and preferably more flexible – space. Not just to work in, but to exercise in too, as the rise of home gyms and the success of brands such as Peloton proves.

Flexible Home Office Space

Whether you have a new or old home, we can assist. Rather than thinking of moving, the solution may be simpler and cheaper in the short term. It’s true that with the benefit of a large garden, a ‘Shoffice’ (Outdoor Shed/Office) may be the solution for you. But by reconfiguring the spaces within your home – and sometimes combining this with a modest extension or garage conversion – a solution to the working from home dilemma may well be closer than you think.

More than two thirds of workers said they would prefer a dedicated office space in their home – simply contact us now for a no obligation chat about the potential to improve your property.

Another Listed Building Success

Friday, January 18th, 2019

Planning and Listed Building consent has been granted by St Edmundsbury Borough Council in Suffolk for a side extension to an old water mill in the village of Kedington. The former water mill has Grade II listed status; parts of the old industrial mechanism are still visible, and the mill race, which is part of the River Stour, runs through the garden.

It was a pleasure to produce designs for what is without doubt one of the most picturesque projects that we have worked on! Planning consent has now been secured for a new rear entrance combined with a lobby and ground floor WC/ shower room. Care was taken to ensure that the new extension blends seamlessly with the existing historic building, and we produced a Heritage Statement in support of the proposal alongside other supporting statements.

We have experience of working on older listed buildings which each present with unique challenges. Do get in touch if you would like to find out more.

Planning Granted for Rear Extension

Monday, October 29th, 2018

Aylesbury Vale District Council has this week granted planning permission for a part two storey and part single storey rear extension for the home of a local resident, based in the expanding village of Haddenham.

The homeowner wanted to improve the internal layout of her 3-bedroomed, semi-detached home; presently there is a large but long lounge, undersized dining room and inharmonious kitchen/utility space.

Once the consented works have been carried out, there will be a larger and well-designed kitchen, enough space for an adjacent dining/family area with floor to ceiling folding doors into the rear garden, and a separate utility/WC. On the first floor, there will be an extra bedroom for the growing family.

The homeowner is thrilled with the outcome, and looks forward to making a start soon. In the meantime, we are working on the specification for her with a view to shortly inviting builders to quote for the works.

Success for Kitchen Extension Application

Wednesday, August 22nd, 2018

We have recently secured Householder planning permission for a new single storey kitchen extension at a house in Milton Keynes. Because of poor design, their existing kitchen was isolated from the rest of the house and garden, and could be cold in winter. The owner felt that their 1990s house could benefit from a better ground floor layout, to create a more open-plan and family-friendly kitchen and relaxation space. We agreed, and suggested demolishing a rear section of the original dwelling to replace it with an extension which stretches across the width of the house.

Our design includes a feature glazed roof lantern to allow lots of natural light into the space, and bi-folding doors to make the most of the garden. As you can see from the 3D visualisation, when completed not just the internal layout will have been improved, but also the appearance of the dwelling when viewed from the garden.